dijous, 10 de febrer del 2022

SORTIDA AL MUSEU MOLÍ PAPERER!

 Els alumnes de 3r i 4t vam anar al Museu Molí paperer, i vam descobrir i posar en pràctica com es feia paper al segle XVIII. Mireu quins són els passos a seguir!

1. En primer lloc, utilitzaven teles i draps vells per fer tot tipus de paper. La feina de les triadores era precisament aquest, triar les teles i classificar-les, i trossejar-los en petits trossets.


2. A continuació, era el torn dels espolsadors, que eren nens i nenes que es dedicaven a espolsar els draps per treure'ls la pols. Si, nens i nenes a partir de 8 anys que no podien anar a l'escola perquè estaven tot el dia treballant i els hi pagaven molt molt poc perquè eren feines senzilles.


3. Després aquests trossets de tela espolsats passaven al pudridor, on es barrejava amb aigua fins que quedés com una pasta, al voltant de tres setmanes. Com podeu imaginar, com el seu nom indica, aquesta mena de pasta no olorava molt bé. Els nens i nenes remenaven aquesta barreja que es dipositava en el forat que veieu a la imatge.




4. Un cop tenien la barreja feta era hora de fer el paper. Encara hi ha un parell d'artesans que continuen fent el paper al molí.



5. Un cop fet el paper, l'havien de secar, això era tasca de les estenedores.


6. Quan estava sec, no acabava de quedar llis, aleshores el prensaven. Per fer-ho, utilitzaven l'energia hidràulica, és a dir, la força de l'aigua del molí per poder fer funcionar la maquinària.




7. Després de ser prensat, les comptadores s'encarregaven de comptar-ho i pesar-ho per poder-lo vendre!



8. Finalment, vam fer un taller de paper on nosaltres mateixos vam fer el paper amb el mètode tradicional, va ser tota una experiència!



Aquí podeu veure el vídeo de la visita de 3r:



Aquí podeu veure el vídeo de la visita de 4t:




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.