dilluns, 28 d’octubre del 2019

ORIGEN DE LA CASTANYADA

Aquesta setmana els nostres continguts a l'aula poden quedar afectats pel motiu de la "castanyada". Els nens i nenes ja saben les activitats que farem però,.... d'on prové aquesta tradició? us deixem la història perquè la llegiu a casa amb els vostres fills/es:

Un dels costums més característics de la diada de Tots Sants a Catalunya és la castanyada.
Com el halloween Americà, la castanyada catalana prové d’una antiga festa ritual funerària. Es tracta d’una festa popular que consisteix en menjar castanyespanelletsmoniatos i fruita confitada, com a beguda típica tenim elmoscatell.
La Castanyera ésel personatge típic que es pot trobar pels carrers dels nostres pobles o ciutats venent castanyes torrades i ben calentes, i generalment embolicades en una paperina feta amb paper de diari.
En el transcurs d’aquesta setmana ens posarem en contacte amb els premiats i desvetllarem els premis especials.
L’origen d’aquesta tradició es remunta a l’Edat Mitja. Època en la que per recordar a tots els veïns de la necessitat de resar pels difunts, durant la nit de Tots Sants es tocaven les campanes de totes les esglésies. El campaner necessitava una gran dosis d’energia per recuperar l’esforç. La castanya al ser el producte més abundant de la tardor i al ser altament energètiques, recuperaven la fatiga amb la seva ingesta així com bevent vi blanc per fer-les més lleugeres.
El numero de campaners era molt elevat en aquells temps i se li anaven afegint familiar, amics… per compartir amb ell les penes i ajudar-lo amb aquesta dura tasca. És així com finalment tots van acabar menjant castanyer i bevent vi blanc.
Més endavant, als pobles, per la tarda els homes recollien castanyes, moniatos i llenya. Les dones feien pastissos semblants als actuals panellets (pastissets fets a base d’ametlles mòltes i ensucrades). A l’arribar la nit es reunien tots al voltant del foc per menjar-se tots junts les castanyes i els moniatos rostits amb llenya i els pastissets que havien fet les dones. D’aquesta manera celebraven el fi de la recol·lecta i resaven pels difunts.
També existia la tradició de que els nens havien de deixar les castanyes amagades per la casa perquè per la nit, les ànimes dels que ja no estaven amb nosaltres, vinguessin a recollir-les i les canviessin per panellets.
A finals del segle XVIII la costum s’havia fet molt popular i la castanya va passar a ser un element comercial. És llavors quan neix la figura de la Castanyera; dones que rostien les castanyes al foc i les venien pel carrer.
Actualment, la castanyada s’ha convertit en una revetlla de Tots Sants, i se celebra en l’àmbit familiar, extra familiar i comunitari -a les escoles és la primera de les quatre festes tradicionals escolars, juntament amb Sant JoanCarnestoltes i Sant Pep.
extret de http://www.lleonartfood.com/lorigen-de-la-castanyada/#


Recordeu que podeu fer descoberta de muntanyes properes (Montseny, Fageda de'n Jordà) i gaudir d'un dia en família amb els fruits i color de la tardor. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.